Puro silindir şeklinde zerrinlmış duman yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, içinde duman kıtaçıkları kâin bir tutucu yaprak ve bunun etrafında spiral şeklinde zerrinlmış zerrincı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu zerrincı yaprak yıkılmaz, esnek ve tatlı bir bünyeda olmalı, esaslı bir aromaya ve muntazam yanmayı sağlamlayacak üstıcı özelliğe mevla olmalıdır. Henüz çok Küba, Dominik Cumhuriyeti gibi ülkelerin bulunduğu diyar kuşağında yetineşelendiren, fermente edilmiş tütünlerin elde yahut makinede zerrinlmasıyla yapılan bir mamüldür. Puro sözcüğü Türki’ye İspanyolcadan geçmiştir. Bu dile de Latince “pümoskof” (saf harbi yardımsız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden bünyelmış” anlamında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk kat TDK sözlüğünün 1955 yılındaki baskısında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde bayağı koca miktarda Köle, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua gibi ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, cihan çapında en bol purolar olarak nitelendirilseler de birşu denli uzman Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip başüstüneğundan bahsetmektedir.
Puro bağırsaker en uyanıklık etmesi gerekilen şey esaslı bir nemde purolarınızı tüketmektir. Eğer esaslı bir nemde değil ise purolarınız ne derece nitelikli yada pahalı olmasına bakılmaksızın purodan alacağınız tabiat yada kâm maalesef mutlaka hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro gezi humidorları, puro tüp vb. birlik muhafaza ve taşıma enstrümanları haddizatında puronun nemini saklamak ve bağırsakime apiko saklamak bağırsakindir. Bağımlı bu puro muhafaza ve taşıma kaplarına giren bu purolar her dönem ideal gönen değerlerinde saklanmaktadır. Pekâlâ ideal puro gönen değerleri nelerdir bir zaman da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 gönen değerleri arasında bağırsakilen bir puro ideal gönen değerlerinde bağırsakiliyor kabul edilebilir. Kimine nazaran %65 azca yada %75 çok muş gibi görülsede haddizatında bu gönen değerleri de kimisine nazaran oldukça makul ve bağırsakilebilir en tam değerlerdir. Burada gönen in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve ne gönen değerlerinde purodan tabiat almış olduğudır. Kimisi %65 nemde puro bağırsakmeyi çok severken farklı bir zat bu gönen değerinin puroya günah edilen bir kıymetiharbiye olduğunu ve katiyen bağırsakilmemesi gerektiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de yerindedır. Bu iki görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Nazarıitibar edilmesi gereken şey %65 zirı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla yanında bu %10 luk gönen farkı arasında gidip gelmeden hepsi aynı gönen değerlerinde puronuzu mıhlı tutmanızdır. %5 ve üstü bir gönen değişçilikimi purolarına mazarrat verebilir. Böyle bir mübadele yapacaksanız bunu olası başüstüneğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Pekâlâ gönen değerlerinden bahsettiğimize nazaran bu gönen değerleri neyi değişçiliktirmektedir diye soracak olursanız kısaca terennüm etmek gerekir ise puro da gönen kıymeti arttıkça purodan tuzakınan aroma artar, esrar azalır ve bağırsakimi zorlaşır, gönen kıymeti azaldıkça esrar artar, bağırsakimi kolaylaşır ve tuzakınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde beklemek istiyorsanız buna dönem ve görgü ile hüküm vereceksiniz. Size sima en bol kıymetiharbiye bu ve bu değerde bağırsakmelisin dememeli çünkü puronun gönen değerini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine ileri olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Dundaki resimde görünen nemlendirici içerisinde bir köpük vardır ve suyu içine çekerek doğal buharlaşma ile humidor içine gönen vererek purolarınızın nemlenmesine olanak sağlamlar. İÇerisindeki köpük gibi yağız molekül vasati 6 ay içerisinde işçiliklevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Vasati %70 gönen tesviye üzerine müesses bu mekanizma sıcaklıktan özgür olmadığı bağırsakin mukannen bir dönem içerisinde sıcaklarda gönen artışı yada soğuklarda humidor içinde gönen azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu biçim bir nemlendirici kullanıyorsanız olası başüstüneğunca zait alev değişçilikimi sıfır ortamlar seçmeye çtuzakışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içerisinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler gibi %70 gönen kıymeti sağlamak bağırsakin tasarım edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme nazaran henüz ez etkilendirler ve henüz kontrollü bir salınım yaparlar lakin genede bu kıymetiharbiye iyileşmesi vasati %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında lakin içerisinde jel yada silikon toplar kâin nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri gibi çtuzakışırlar ve kontrollü bir şekilde gönen vererek kucakı %70 neme getirmeyi amaçlarlar. Eğer derdiniz koca gönen olabilir ise bunun sebebi genel anlamda sıcaktır ve o dönem farklı nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü alternatif Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin altındaki deniz haznesindeki üstteki bir fan etkiı ile humidor içine dağıtılır ve gönen in baki ayarlanan gönen seviyesinde kalması sağlamlanır. Örneğin gönen değerini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu kıymeti giriyorsunuz ve ortamda ki gönen kıymeti bu seviyenin altına düşmüş olduğunde fan çtuzakışmakta ve istenen gönen kıymeti gelmesi iile yanında yeniden durmaktadır. Bu ürünler genel anlamda kabin humidorlarda kullanılmakta ve düşen nemi yükseltmek bağırsakin en bol alternatif olarak hakkındamıza çıkmaktadır.
En on çıkan son alternatif ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir katlanma yaratmış ve hem gönen ittihaz hem gönen tesviye özelliği yardımıyla hızlı bir şekilde kullanılmaya çıbanlamıştır. şeb gündüz yada sezon geçişleri esnasında oluşan gönen dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en esenlik bir şekilde saklanmasına olanak elde etmiştır. Boveda nemlendiriciler sadece puro değil, gitar, gıda, duman vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi raci kısımları ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 sadece humidor istihzar diğerleri ise puro nemlendirme bağırsakin kullanılmaktadır. antrparantez Boveda 62 ise duman nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem bağan hemde koca gönen değerlerinde çift taraflı çtuzakışarak mıhlı bir gönen kıymeti sağlamlamasıdır.
Bu tarz şeylerinda dışında humidor bağırsaki fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içerisindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve birlik puroların aynı nemde ve henüz sağlamlıklı olmasını sağlamlamaktadır.