Puro silindir şeklinde solgunlmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, süresince tütün modülçıkları bulunan bir tutucu yaprak ve bunun etrafında spiral şeklinde solgunlmış solguncı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu solguncı yaprak defosuz, esnek ve hoş bir bünyeda olmalı, kandırıcı bir aromaya ve metodik yanmayı sağlayacak taliıcı özelliğe sahip olmalıdır. Elan çok Küba, Dominik Cumhuriyeti kadar ülkelerin bulunduğu diyar kuşağında yetisevinçli, fermente edilmiş tütünlerin elde veya makinede solgunlmasıyla yapılan bir mamüldür. Puro sözcüğü Türkçe’ye İspanyolcadan cemaziyelevveltir. Bu dile bile Latince “pümoskof” (saf sili yardımsız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden bünyelmış” manaında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk su TDK sözlüğünün 1955 yılındaki ağırlıksında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde bayağı faziletli oranda Köle, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua kadar ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, dünya çapında en uz purolar olarak nitelendirilseler bile birbunca mahir Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip evetğundan bahsetmektedir.
Puro ciğerer en nazarıitibar etmesi gerekilen şey essah bir nemde purolarınızı tüketmektir. şayet essah bir nemde bileğil ise purolarınız ne derece birinci sınıf yada pahalı olmasına fallmaksızın purodan alacağınız keyif yada tat maalesef kategorik hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro gezi humidorları, puro tüp vb. tam saklama ve taşıma enstrümanları gerçekte puronun nemini saklamak ve ciğerime amade uğramak ciğerindir. Tabi bu puro saklama ve taşıma kaplarına giren bu purolar her devran ülküsel nem bileğerlerinde saklanmaktadır. Pekâlâ ülküsel puro nem bileğerleri nelerdir beş on da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 nem bileğerleri arasında ciğerilen bir puro ülküsel nem bileğerlerinde ciğeriliyor akseptans edilebilir. Kimine için %65 azca yada %75 çok muş kadar görülsede gerçekte bu nem bileğerleri bile kimisine için gayet normal ve ciğerilebilir en yetkin bileğerlerdir. Burada nem in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve hangi nem bileğerlerinde purodan keyif almış olduğudır. Kimisi %65 nemde puro ciğermeyi çok severken diğer bir şahsiyet bu nem bileğerinin puroya yazık edilen bir kırat olduğunu ve asla ciğerilmemesi icap ettiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi bile muhikdır. Bu iki görüş bile doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. özen edilmesi müstelzim şey %65 zirı yada %75 üstü bir bileğere purolarınızı taşımamanız ve bununla omuz omuza bu %10 luk nem farkı arasında gidip gelmeden cemi aynı nem bileğerlerinde puronuzu çakılı tutmanızdır. %5 ve üstü bir nem bileğdavranışimi purolarına dokunca verebilir. Hakeza bir trok yapacaksanız bunu mümkün evetğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Pekâlâ nem bileğerlerinden bahsettiğimize için bu nem bileğerleri neyi bileğdavranıştirmektedir diye sormuş olacaktır olursanız kısaca tefhim etmek gerekir ise puro da nem kıymeti arttıkça purodan alınan aroma artar, kötü azalır ve ciğerimi zorlaşır, nem kıymeti azaldıkça kötü artar, ciğerimi kolaylaşır ve alınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde tevakkuf etmek istiyorsanız buna devran ve deney ile hüküm vereceksiniz. Size kimesne en uz kırat bu ve bu bileğerde ciğermelisin dememeli çünkü puronun nem değerini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine doğacak olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Hordaki resimde görünen nemlendirici içerisinde bir köpük vardır ve suyu içine çekerek katıksız buharlaşma ile humidor içine nem vererek purolarınızın nemlenmesine imkân sağlar. İÇerisindeki köpük kadar siyah madde vasati 6 ay içerisinde davranışlevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Ortalama %70 nem verme üzerine kurulu bu düzen sıcaklıktan mutlak olmadığı ciğerin muayyen bir devran içerisinde sıcaklarda nem arkaışı yada soğuklarda humidor süresince nem azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu merkez bir nemlendirici kullanıyorsanız mümkün evetğunca bir araba hararet bileğdavranışimi olmayan ortamlar seçmeye çalışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içerisinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler kadar %70 nem kıymeti temin etmek ciğerin tasarım edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme için elan ez etkilendirler ve elan kontrollü bir salınım yaparlar ancak genede bu kırat iyileşmesi vasati %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında ancak içerisinde jel yada silikon toplar bulunan nemlendiriciler bile puro nemlendirme jelleri kadar çalışırlar ve kontrollü bir şekilde nem vererek vasatı %70 neme getirmeyi ammaçlarlar. şayet derdiniz faziletli nem olur ise bunun sebebi genelde sıcaktır ve o devran diğer nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü yöntem Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin altındaki ab haznesindeki üstteki bir fan arkalamaı ile humidor içine dağıtılır ve nem in kesiksiz ayarlanan nem seviyesinde kalması sağlanır. Örneğin nem değerini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu kıymeti giriyorsunuz ve ortamda ki nem kıymeti bu seviyenin altına düştüğünde fan çalışmakta ve istenen nem kıymeti gelmesi iile omuz omuza yine durmaktadır. Bu ürünler genelde kabin humidorlarda kullanılmakta ve sakıt nemi yükseltmek ciğerin en uz yöntem olarak karşıtmıza çıkmaktadır.
En on çıdem son yöntem ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir ihtilal yaratmış ve hem nem kabız hem nem verme özelliği sayesinde hızlı bir şekilde kullanılmaya başlamıştır. Geceleyin gün yada sezon geçişleri sırasında oluşan nem dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en keyif bir şekilde saklanmasına imkân sağlamıştır. Boveda nemlendiriciler yalnızca puro bileğil, gitar, besin, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi raci kısımları ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 yalnızca humidor hazırlama diğerleri ise puro nemlendirme ciğerin kullanılmaktadır. ayrıca Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem ceninisakıt hemde faziletli nem bileğerlerinde çift taraflı çalışarak çakılı bir nem kıymeti sağlamasıdır.
Bunlarında dışında humidor ciğeri fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içerisindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve tam puroların aynı nemde ve elan sağlıklı olmasını sağlamaktadır.